vineri, 30 septembrie 2011

Fumatul poate dauna animalelor de companie!

      Se pare că fumatul în preajma animalelor de companie le poate provoca acestora grave probleme de sănătate. 
      Un studiu realizat de Colegiul de Medicină Veterinară Tufts SUA arată că pisicile, care trăiesc în case cu fumători au o șansă mai mare de a fi diagnosticate cu cancer la nivelul cavității bucale. Din pricina obiceiurilor lor de îngrijire, pisicile ling încontinuu şi ingerează substanțe cauzatoare de cancer, agenţi cancerigeni care ajung pe blana lor. Ele au, de asemenea, de două ori mai multe șanse de a dezvolta limfom malign, un tip de cancer care se manifestă în ganglionii limfatici şi este adesea fatal.
     Câinii din gospodărie sunt expuși în aceeași măsură cancerului, dacă stau în preajma fumătorilor. Cercetarea demonstrează că cei care trăiesc într-un mediu, unde se fumează, sunt expuși unui risc mult mai mare de a dezvolta cancer în zona nasului și a sinusurilor. Câini cu cancer nazal pot supraviețui, de obicei, mai puţin de un an.
      Ce puteți face?
      Cel mai bun lucru pentru animalul dvs de companie este să desemnați o zonă în afara casei pentru fumat sau și mai bine, să renunţati la acest obicei. Fumatul dăuneaza tuturor.

      Sursa ASPCA, detalii aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu