sâmbătă, 3 septembrie 2011

Cum ajutam cainii maidanezi

         Acest articol este dedicat iubitorilor de animale, care doresc sa ia atitudine in ceea ce priveste modalitatea de a ajuta la imbunatatirea situatiei cainilor comunitari, indiferent de localitatea unde domiciliaza.
         Exista cateva probleme mari si late, cu care se confrunta toate orasele din Romania. Eu voi enumera numai cateva dintre ele, pe care le consider mai importante, dar fiecare este liber sa vina cu completari acolo unde este cazul:
     1. Numarul mare de abandonuri, care se datoreaza fie faptului ca unii dintre cetateni nu mai reusesc sa-si intretina animalul de companie, fie pentru ca pur si simplu s-au plictisit de el ( nu fiti surprinsi, exista si asemenea cazuri).
         O contributie importanta aici o are si faptul ca in Romania, spre deosebire de celelalte state, nu exista campanii de constientizare a populatiei in legatura cu importanta sterilizarii cateilor sau pisicilor din dotare. In felul acesta, animalele procreeaza, iar puii ajung sa fie aruncati in strada, pentru ca nu sunt doriti.
     2. Inmultirea excesiva: desi in orase precum Sibiu se fac sterilizari in masa, exista si catei, care scapa de sterilizare din diverse motive.
         Iata un exemplu concret:  in curtile firmelor situate in zona Industriala Est a Sibiului exista un numar mare de cainii nesterilizati, atat masculi, cat si femele. Daca s-ar lua in calcul vizitarea locatiilor de acest tip si sterilizarea cainilor, cu siguranta numarul catelusilor aruncati in strada ar scadea.
     3. Adoptiile nu sunt la mare cautare in tara noastra, motiv pentru care o parte dintre cainii adunati de pe strazi ajung la familii din tari precum Germania si Olanda. Spre bucuria mea, am observat totusi existenta maidanezilor in curtile unora dintre sibieni. Asadar, exista si exceptii. Dar aceasta problema se refera la nivelul intregii tarii si consider ca o promovare la nivel national ar avea efecte semnificative pe termen lung.
     4. Numarul redus de donatii catre asociatiile, care gestioneaza problema maidanezilor, este o alta problema serioasa, cu care se confrunta tara noastra. Desi avem norocul de a beneficia de ajutorul unor oameni marinimosi, dispusi sa renunte la timpul lor liber pentru a ajuta la rezolvarea problemei cainilor comunitari, acestia fac parte din organizatii non-profit si nu beneficiaza de fonduri suficiente. Pentru a-si putea desfasura activitatea in bune conditii au nevoie de ajutorul nostru financiar. In felul acesta ar putea asigura cazare pentru un numar mai mare de caini, i-ar putea trata pe cei bolnavi, ar putea desfasura campanii de promovare a adoptiilor intr-un numar mai mare si de o mai mare anvergura, precum si multe altele.
         Intrebarea este: suntem dispusi sa contribuim la rezolvarea acestor probleme?
 (va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu